Agrico Research 2018

VÄLJ OSS SOM DIN PARTNER

Välj Agrico Nordic som din partner

Vårt mål är att vara din leverantör av potatisutsäde av bästa kvalitet. För att säkerställa kvalitén har vi svensk utsädes-produktion i alla generationer.

Vi kan uppfylla dina behov av sortegenskaper.

Vi har målfokuserad utveckling av sorter för att hitta de med bäst egenskaper för det nordiska klimatet och den nordiska marknaden.

För tradition genom generation

Urval ur vårt sortiment

Senaste nytt

2019-02-12

Mässan i Berlin, Fruit Logistica 2019, det var som vanligt mycket besökare i vår monter.
Tack till alla er från Sverige och Finland som besökte oss.

2018-10-01 Nyhet Twister


2018-10-01 Ny uppdaterad sortguide inför kommande säsong!

Klicka här för att komma till sortguiden!

2018-05-17 Ett trevligt skolprojekt med sorten Carolus!

Eleverna på Gränums skola kan nu allt om hur man odlar potatis och i höst ska de hjälpa till att plocka potatisen när skörden är klar. Foto: SVT/Stina Sandström

I Gränum utanför Olofström var det i dag ingen vanlig skoldag för förskole- och lågstadiebarnen. Där var det ämnet potatis som stod på schemat.

De 35 barnen i årskurs F-3 på Gränums skola i Olofström fick på måndagen lära sig allt om hur man odlar potatis.

– Det är så kul när man sätter potatis, jag tycker det är skönt, säger Ingrid Skywell, elev.

– Det är mycket roligare än att sitta vid ett skrivbord hela dagen, säger Hugo Johansson.

”Från jord till bord”

Potatisprojektet startades av föreningen Bränneriets Vänner förra året men i år har projektet utökats.

Istället för att bara vara med och plocka knölarna får barnen nu vara med redan i inledningsfasen genom att hjälpa till att sätta 100 meter potatis.

- Det är skoj med glada barn och inte minst är det roligt att visa hur potatis kommer. De växer inte i affären utan vi vill visa hur det är jord till bord, säger Jüri Kännno, från Bränneriets Vänner.

Potatisplockning i höst

Gränums skola är en så kallad miljöskola och att samarbeta med traktens lantbrukare är en del i detta. Potatisen sköter lantbrukarna under våren och sommaren men eleverna ska vara med plocka potatisen i höst när skörden är klar.

Förhoppningen är att de ska få ihop 250 kilo och varje barn ska få med sig en säck hem. Skolan kommer även tillsammans med barnen tillaga olika potatisrätter.

– Barnen tycker att det är roligt att vara ute och lära sig och göra det på riktigt istället för att sitta inne i klassrummet och titta på bilder och filmer, säger Maria Johannisson, lärare Gränums skola.

Odlar egen potatis

Hittills har projektet gått hem hos eleverna.

– Det har varit kul för då vet man hur man ska göra om man kommer bli potatisodlare när man blir stor, säger Celeste Ring, elev.

Dessutom har eleverna fått med sig en hemuppgift där de själva ska odla egen potatis i en hink över sommaren och i höst kommer det sedan den bästa skörden att koras.

Klicka här för att se filmklipp från SVT 

2018-02-08 Pressrelease

Ladda ner pressreleasen här (PDF)

2018-02-07 Se vår nya uppdaterade odlingsrekommendationer!

Du finner dem under fliken ” Våra sorter” eller klicka  här!

2017-08-30 Potatisodlarnas visning av sorter i Dimbo

Ca 75 personer från Norge och Sverige kom till Potatisodlarnas visning av sorter i Dimbo, det var ett bra arrangemang som vanligt.

Agrico Nordic visade i år Carolus, i ett obesprutat fält mot bladmögel. Carolus såg bra ut, stod fin och grön i blast, fin i skal, ganska jämn i storlek. Trots det var en ganska låg kvävegiva, på 90kg. Bra att veta inför kommande säsonger.

Agrico Nordic tackar Potatisodlarna för en trevlig dag i Dimbo.

2017-08-21 Potato Scandinavia 2017 på Grinder Gård, Grue Kommun, 17 augusti

För Agrico Nordics del började det dagen innan den 16/8 med ett möte på Skaslien Gjestgiveri i Kirkenear.

Agrico Nordic var inbjudna att hålla en presentation om Agrico Nordic, våra sorter och dess marknad i Norden.
NIBIO från Norge presenterade studier kring stjälkbakterios.
Restrain från Danmark berättade om hur Etylen kan påverka potatis i lager och utsädespotatis. Det var en bra uppslutning med cirka 70 åhörare från Norge, Sverige och Finland.

Mässområdet var placerat på Grinder Gård där allt som hör potatisodling till visades. Strand Unikorn var en av utställarna. Strand Unikorn uppförökar och säljer bl.a. Agrico sorter i Norge.

Demo-odlingarna låg på ca 5 minuters gångavstånd från gården. 21 sorter visades, varav 6 stycken Agrico-sorter såsom Constance, Cerisa, Carolus, Fontane, Erika och Evolution. Carolus är en kommande och intressant sort för den norska marknaden.
På området visades också maskiner i fält, försök med delad gödsling, försök med stjälkbakterios, samt ett försök med Etylenbehandling av utsäde.

2017-07-14 Besök av Agrico Group i Sverige

I veckan har Agrico haft sitt möte med alla direktörer i dotterbolagen och ledningsgruppen i Luleå, Sverige. Vi har diskuterat vår strategi och vi tackade även av vår "gamla" interimistiska chef; Jan Slijkhuis. Den sista dagen av vårt besök åkte vi till Polcirkeln.

2017-03-28 Boka Anouk


2016-11-02 Vi söker odlare


2016-08-25
Ca 45 personer besökte Rune Anderssons demo fält i Dimbo, ett arr. av Potatisodlarna.
Tack Rune Andersson, Potatisodlarna och alla besökare för en trevlig dag!

2016-05-20 Första Arrow på sydkusten skördad!
Första Arrow på sydkusten i Skåne blev skördad igår den 19 maj, sättningen var den 13 mars.
Bra knölsättning och ganska jämna i storlek. 5 pallar hämtades på eftermiddagen för vidare transport till butiker i Malmö.
Enligt odlaren är det bra smak i Arrow så pass tidigt, och det är god avkastning mycket tidigt på Arrow.


2016-03-07 Odlarmöte på OLW i Kristianstad
Dagen till ära kom det två produktansvariga från Agrico i Holland, Richard Mooijweer och Gerdien Poppe. De berättade om sorten Arsenal och gav odlingsråd, till de odlare som ska odla Arsenal kommande säsong. Arsenal är en relativt ny sort i Sverige, men Richard Mooijweer har 15 års erfarenhet av sorten, från andra länder, såsom Holland, Skottland, Tyskland, Frankrike etc.

Per Jörgensen från Agrico Nordic hjälpte till med översättningen, och förklarade vad odlarna skall tänka på för att det ska bli lyckade resultat.

Titta gärna på nedansående länk, en intervju med Richard Mooijweer i Lantbruksnytt, från mötet hos OLW, där han ger tips om en lyckad sättning.
http://www.lantbruksnytt.com/tv/program/2016-03-03/

2016-02-06 Rapport från Fruit Logistica, Berlin 3-5 februari 2016.
Klicka på länken här https://vimeo.com/154340326 för att se en kort film från Fruit Logistica.

ETT KRAFTFULLT FÖRETAG

Agrico Nordic: din kraftfulla partner från potatisplanta till hyllan på stormarknaden.

Agrico Nordic är ett kraftfullt företag som samverkar med den holländska utsädeskoncernen Agrico, som säljer potatis över hela världen. Agrico tar fram nya sorter och utvecklar innovativa lösningar. Det sammanfattar Agrico; från utsäde till hyllan på stormarknaden.

Denna webbplats innehåller en mängd intressant information såsom kommersiell och teknisk information men även allmänna nyheter i nyhetsblocket bredvid. Detta till nytta för våra kunder, nya kunder, våra kontrakts-/poolodlare och andra intresserade odlare.

Boka utsädessorter

UtsädesodlareCarolus

Pressrelease

Välbesökt vid den officiella invigningen och vid Öppet hus-dagen för det nya växthuskomplexet hos Agrico Research, Bant, Nederländerna.

På fredagen den 6 april öppnade kooperativet Agrico det nya växthuskomplexet på Agrico Research förädlingsstation. Detta följdes av en öppet hus-dag lördag den 7 april. Invigningen lockade stora folkmassor.

Under de senaste 18 månaderna har växthuskomplexet på Agrico Research utvidgats och totalrenoverats. Området under glas har fördubblats i storlek. Investeringar har också gjorts i den senaste tekniken för att möjliggöra mer korsningar, så att nya sorter kan uppförökas mer effektivt och optimerat. Byggandet har slutförts och växthuset är nu i bruk. En officiell invigning för cirka 100 inbjudna gäster ägde rum fredagen den 6 april för att fira slutförandet av projektet.

Alla intresserade parter, och många Agrico-medlemmar, kunde beundra de nya växthusen mellan kl. 10.00 och 16.00. En mängd aktiviteter som passade alla åldrar organiserades. En riktig folkmagnet var "DJ Frietmachine": en svängande installation som kombinerar musik och teater för att följa resan från potatis till pommes frites! Det fanns gott om möjligheter att smaka på potatis i form av gör-det-själv-chips och den traditionella struten med pommes frites. Öppet hus-dagen lockade omkring 1800 besökare.Agrico-kooperativet grundades 45 år sedan den 2 april 1973. Detta jubileum firades i samband med öppnandet av det nya växthuset under en öppet hus-dag lördag den 7 april.

VD Jan van Hoogen kan reflektera över en framgångsrik invigning. 

"Det överväldigande intresset för vår organisation var otroligt. Vi är naturligtvis väldigt stolta över vårt nya växthuskomplex som bokstavligen kommer att fungera som grogrund för hela vår organisation. De utökade anläggningarna utrustar oss på lång sikt så att vi kan uppföröka de ideala och starka sorterna för framtiden. Det finns stor efterfrågan på våra sorter globalt, och det kommer att öka under de kommande åren. Världens befolkning ökar och potatis är den mest näringsrika grödan som kan odlas under de mest hållbara förhållandena."


Om Agrico

Agrico är ett potatiskollektiv som odlar, växer, köper, bearbetar och marknadsför cirka 500 000 ton potatis varje år. Agricos uppdrag är en kvalitetsprodukt som matchar de specifika kraven och omständigheterna hos varje klient, över hela världen. Bolaget äger ett förpackningsföretag för bordspotatis i Purmerend, Leo de Kock & Zonen B.V., eget uppfödnings- och forskningsföretag, Agrico Research B.V., i Bant och många testområden i Nederländerna och utomlands. Kommersiell och administrativ verksamhet drivs från huvudkontoret i Emmeloord. Agrico arbetar även genom sina dotterbolag i länder som Frankrike, Storbritannien, Polen, Sverige, Kanada, Turkiet, Kenya och Slovenien, med företrädare i nästan alla potatisimporterande länder. Läs mer om Agrico på www.agrico.nl.

2018-04-19Välbesökt vid den officiella invigningen och vid Öppet hus-dagen för det nya växthuskomplexet hos Agrico Research, Bant, Nederländerna.

På fredagen den 6 april öppnade kooperativet Agrico det nya växthuskomplexet på Agrico Research föräadlingsstation. Detta följdes av en öppet hus-dag lördag den 7 april. Invigningen lockade stora folkmassor.

Under de senaste 18 månaderna har växthuskomplexet på Agrico Research utvidgats och totalrenoverats. Området under glas har fördubblats i storlek. Investeringar har också gjorts i den senaste tekniken för att möjliggöra mer korsningar, så att nya sorter kan uppförökas mer effektivt och optimerat. Byggandet har slutförts och växthuset är nu i bruk. 

En officiell invigning för cirka 100 inbjudna gäster ägde rum fredagen den 6 april för att fira slutförandet av projektet.

Agrico-kooperativet grundades 45 år sedan den 2 april 1973. Detta jubileum firades i samband med öppnandet av det nya växthuset under en öppet hus-dag lördag den 7 april.

Alla intresserade parter, och många Agrico-medlemmar, kunde beundra de nya växthusen mellan kl. 10.00 och 16.00. En mängd aktiviteter som passade alla åldrar organiserades. 

En riktig folkmagnet var "DJ Frietmachine" en svängande installation som kombinerar musik och teater för att följa resan från potatis till pommes frites! Det fanns gott om möjligheter att smaka på potatis i form av gör-det- själv-chips och den traditionella struten med pommes frites. Öppet hus-dagen lockade omkring 1800 besökare.

VD Jan van Hoogen kan reflektera över en framgångsrik invigning.
"Det överväldigande intresset för vår organisation var otroligt. Vi är naturligtvis väldigt stolta över vårt nya växthuskomplex som bokstavligen kommer att fungera som grogrund för hela vår organisation. De utökade anläggningarna utrustar oss på lång sikt så att vi kan uppföröka de ideala och starka sorterna för framtiden. Det finns stor efterfrågan på våra sorter globalt, och det kommer att öka under de kommande åren. Världens befolkning ökar och potatis är den mest näringsrika grödan som kan odlas under de mest hållbara förhållandena."

Om Agrico

Agrico är ett potatiskollektiv som odlar, växer, köper, bearbetar och marknadsför cirka 500 000 ton potatis varje år.
Agricos uppdrag är en kvalitetsprodukt som matchar de specifika kraven och omständigheterna hos varje klient, över hela världen. Bolaget äger ett förpackningsföretag för bordspotatis i Purmerend, Leo de Kock & Zonen B.V., eget uppfödnings- och forskningsföretag, Agrico Research B.V., i Bant och många testområden i Nederländerna och utomlands. Kommersiell och administrativ verksamhet drivs från huvudkontoret i Emmeloord. Agrico arbetar även genom sina dotterbolag i länder som Frankrike, Storbritannien, Polen, Sverige, Kanada, Turkiet, Kenya och Slovenien, med företrädare i nästan alla potatisimporterande länder. Läs mer om Agrico på 
www.agrico.nl.